________
"Zorns folkmusik" handlar om konstnären Anders Zorn, Mora (1860-1920), och hans kärlek till folkmusiken. Konserten, som också finns som bok och CD, innehåller musik som man idag, hundra år efter konstnärens död, vet att han lyssnade på, dansade till och själv utövade både med sång och instrument. Jeanett och Peter kopplar ihop anekdoter, tavlor och händelser ur Zorns liv med specifika låtar för att belysa musiken som ständigt fanns i konstnärens liv och hur mycket Zorn satt sin prägel på dagens musikliv. Lyssnarna bjuds på låtar som konstnären dansat till i sin fiskarstuga Gopsmor, låtar efter hans favoritspelmän och inte minst – låtar efter Anders Zorn själv.
Jeanett Walerholt Rousu: fiol, viola dámore, saxofon, spilåpipa
Peter Rousu: gitarr
Malin Foxdal: sång
Henrik Eriksson: nyckelharpa
är riksspelman på fiol och spelar traditionell och egenkomponerad folkmusik med inspiration från både svensk folkmusik- och barockmusik. Uppvuxen i den småländska myllan och utbildad på Malmö musikhögskola ligger de snirkliga sydsvenska slängpolskorna - lika murrigt gröna som de småländska skogarna - närmast hjärtat. Intresset att utforska nya kreativa marker är en drivkraft som tar henne med på projekt som sträcker sig dels över olika konstnärliga genrer - musik, bokskrivande, design, foto – men också över olika musikgenrer - kyrkomusik - folkmusik - barockmusik - fäbodmusik.
är sångerska från Falun med en säregen blandning av svensk folkmusik och visa med influenser från amerikansk folkmusik och blues. Hon har ett personligt uttryck, en genuin scenisk utstrålning och en inlevelse utöver det vanliga. Malin är utbildad vid KMH i Stockholm och har sedan sin examen arbetat som sångerska, skådespelare, kompositör och dramatiker. Hon har setts i den egenskrivna berättarföreställningen Swede Hollow.
Foto: Peter Ahlbom
är frilansande musiker, kompositör och musikpedagog. Han är basist och gitarrist med rötterna i jazzmusiken men rör sig fritt i alla genrer. Genom åren har en speciell förkärlek för folk- och världsmusik vuxit fram bland annat genom trion Fatang och engagemanget med världsmusikprojektet Ethno. Efter musikhögskolestudierna på KMH i mitten av 90-talet, där det blev en examen i jazz, elbas och pedagogik, har det spelats i nästan alla upptänkliga sammanhang. Som pedagog har Peter jobbat i över 20 år på gymnasier, folkhögskolor och med lärarfortbildning, bland annat på Musikkonservatoriet i Falun och folkmusiklinjen på Sjöviks folkhögskola.
är riksspelman på nyckelharpa, men också utsedd till världsmästare på detta uppländska instrument 2004. Han är utbildad nyckelharpspedagog på KMH i Stockholm med lång erfarenhet av nyckelharpsspel både på scenen och i undervisningssammanhang. Han spelstil är uttrycksfull, krispig och precis med tradition efter bl.a. August Bohlin och Eric Sahlström. Mest spelar han med trion Fatang där han är frontfigur med sina optimistiska upplandslåtar.
14:00-15:00 ________ Kapellet
Intimkonsert med Östgötska Riksspelmän. Kom till Kapellet i Gamla Linköping och lyssna på en timmes konsert, fritt inträde.
Medverkande riksspelmän:
Christer Odén med komp av Lena Odén
Karin Hedlund
Kristina Samuelsson
Christer Samuelsson
20:30-21:30 ________ Kapellet
Intimkonsert med Östgötska Riksspelmän. Kom till Kapellet i Gamla Linköping och lyssna på en timmes konsert, fritt inträde.
Medverkande riksspelmän:
Per Jensen
Erik Pekkari
Pelle Björnlert
Eric Hammarström
13:15-13:45 ________ Kryddbodtorget
Orgagillet är ett folkdanslag från Skärblacka i Norrköpings kommun. Föreningen bildades 1975 och är medlemmar i Svenska Folkdansringen. Orgagillets aktiviteter är i första hand folkdans, folkmusik och olika slöjd- och hantverksaktiviteter.
Namnet ORGA kommer från forsen, där under 1500-talet stångjärnshammare bearbetade den järnmalm, som bröts i trakten.
Uppvisningen på stämman är en dans- musik och dräktuppvisning anno 1850 där en av deltagarna är uppklädd som brud med den tidens bröllopsklänning och krona samt även med andra ingående tillbehör. Detta kommer att ingå och presenteras i programmet.
Klänningen är original från aktuell tid och med en speciell blomsterklädd krona - även den från tiden ca 1850. Även övriga dansare bär folkdräkter.
Foto: Karen Petersen
13:50-14:20 ________ Kryddbodtorget
De medeltida balladerna är grundbultar i nordisk, ja europeisk, folkmusiktradition. En medeltida ballad är en sång, en saga, en dans, ett partytrick. På sina håll i vårt land finns människor som regelbundet träffas och väcker balladerna till liv i sång och dans.
I Stockholm finns t.ex. Folkvisedanslaget ända sedan 1905. I Slaka/Linköping finns Slakamusiken (som bildades 2014 som ett resultat av Leader-projektet med samma namn) vars balladträffar - Slaka balladforum började redan 2009. Dessa två föreningar släpper nu tillsammans CDn En förgyllande väv.
CDn är inspelad just så som en balladkväll går till – alla sångarna håller varandras händer, dansar i en ring eller kedja, balladens berättelse sjungs fram i växelsång mellan försångaren och omkvädessångarna. Inspelningen låter lyssnaren befinna sig i rummet och höra hur röster, klanger, andetag, steg och växelsången med improviserade stämmor dansar runt i rummet.
Välkommen in i vår balladvärld!
ps. Vem kunde ana, i januari 2019 när inspelningens gjordes, att det om lite mer än ett år skulle vara otänkbart att umgås på detta sätt? Hålla i varann, sjunga tätt ihop för full hals, vara tillsammans, dansa tillsammans…. Det ter sig nu som en dröm från ett annat liv, en ljuvlig dröm som nu håller på att bli verklighet igen. ds.
14:30-15:00 ________ Kryddbodtorget
Vi bjuder på en uppvisning av historiska danser med gruppen Tidig Dans från Folkungagillet, Linköping.
Sedan starten 1967 har de utövat svenska och europeiska danser från medeltiden till slutet av 1800-talet. Man har gett många kurser och uppvisningar genom åren runtom i Sverige, men även utomlands. Sedan ett antal år dansar gruppen på "historiska” event, exempelvis Ekenäs Riddarspel, Söderköpings Gatufest och Adolf Fredrik Lindblad-dagen i Skänninge.
Tidig Dans medlemmar är både unga och äldre, och intresserade (även nybörjare!) är välkomna att komma och dansa med dem i Landerydgården.
Till den här föreställningen har de valt danser från tidsepoker som passar med åldern på bakgrundsbyggnaderna i Gamla Linköping.
Foto: Jeanette Harken, Studio Apelsin
10:45-12:15 ________ Kapellet
Jeanett lär ut låtar ur Anders Zorns egna repertoar. Låtar som man, 100 år efter konstnärens död, vet att han har lyssnat till, dansat till och själv sjungit och spelat. Låtarna lärs ut på gehör. Fokus melodispel, ornamentik och sväng. Kursen vänder sig till dig som har spelat så pass mycket att du kan följa med på gehörsbaserad utlärning i de för gengren vanligaste tonarterna.
13:45-15:15 ________ Lilla Scenen
Peter lär ut sina bästa tips och trix för att ge folkmelodierna en variationsrik och svängig inramning med hjälp av enkla stämmor, riff och kompfigurer. Du kan spela gitarr, piano, bas, dragspel. Kursen vänder sig till dig som kan alla dur- och mollackord och vill komma vidare i ditt kompande.
Foto: Jeanette Harken, Studio Apelsin
10:45-12:15 ________ Lilla Scenen
Välkommen att prova på kulning!
I denna workshop får du en introduktion till vallmusiken och kulningstekniken. Den innehåler uppvärmning av rösten och förberedelse för att ropa, utlärning av 1-2 vallvisor / kulningsmelodier, för att få en introduktion till tonspråket i vallmusiken. Sedan går vi ut i skogsområdet och provar att ropa och kula.
Utlärning sker på gehör och den är öppen för dig utan tidigare erfarenhet och för dig som vill fräscha upp tidigare kunskaper. Både män och kvinnor kan delta.
Vi utforskar rösten och miljön, använder ekot och provar att kommunicera med rop även på längre avstånd.
Foto: Ryan Garrison
13:45-15:15 ________ Dansbanan
Prova på grunderna i en annorlunda och äldre typ av polska som inte rör sig runt i rummet, utan varje par dansar på en egen fläck. Så här kan polskedansen ha sett ut i Sverige på 1700-talet. Det som lärs ut är en rekonstruktion som bygger på källor från hela Sverige men med tyngdpunkt i landets östra delar. Deltagarna får en genomgång av rytm, steg och dansens delar: promenad med varierande snurrar under arm och omdansning med olika fattningar.
Dansledare är Katarina Hammarström tillsammans med riksspelman Eric Hammarström, som också att spelar musiken till kursen. De har dansat och spelat denna polska sedan 1980-talet i kretsen av de spelmän och dansare som forskat fram dansen, och har hållit kurser i dansen under många år.
Katarina är från Växjö-trakten i Småland, uppvuxen i en folkmusikfamilj och har dansat och sjungit så länge hon kan minnas. Cittran blev hennes instrument på allvar för nästan 25 år sedan. Nästan lika länge har hon hållit kurser i slängpolska på fläck."
Foto: Katarina och Eric Hammarström
är uppvuxen i Söderköping. Han har spelat fiol sedan barndomen. Under gymnasietiden väcktes ett brinnande folkmusikintresse då han började besöka äldre spelmän från trakten, som tvillingbröderna Allan och Anselm Hellström på Vikbolandet och Ragnar Andersson i Gärdsnäs. Han har sedan dess försökt odla ett spel som fungerar till dans framförallt med låtar från Östergötland, Småland och i viss mån Gotland och Skåne. Sedan 2017 är Eric riksspelman på Östgötalåtar.
15:30-17:00 ________ Dansbanan
Ösupp
ÖsUpp är Östergötlands Spelmansförbunds Ungdomsgrupp som har funnits i olika konstellationer sedan 1998 ungefär. Man är välkommen då man går i sjuan och sedan får man hänga med så länge man har lust. Syftet är att introducera ungdomarna till spelmansvärlden utanför musikskolan.
Strängar och Rör
Vi är Linköpings studentspelmanslag, en förening för Folk- och Världsmusik på Linköpings Universitet, som spelar traditionell musik till dans och konsert. Vi har öppen antagning året om för alla som spelar ett instrument portabelt nog att ta med till repet. På repen delar vi med oss av vår låtrepertoar genom gehörsbaserad utlärning, som vi arrangerar för konsert- och dansspelningar på folkmusikfestivaler och event runtom Sverige.
Hos oss möts musik och människor från världen över, och även de som nyfiket fått möjligheten att upptäcka folkmusiken för första gången. Repertoaren grundar sig i polskor, valser, schottisar och slängpolskor från den östgötska [ö∫`ötska] låtskatten, men inkluderar även bland annat reels, jigs, zweifacher, visor och nyskrivna melodier. Strängar & Rör fyllde nyligen 20 år!
LUS - Linköpings Unga Spelmän
Ungt spelmanslag inom musikskolan i Linköping.
19:30-20:15 ________ Folkparksteatern
Klintetten har spelat tillsammans sedan 1993 och har framträtt både med konserter och dansuppvisningar, men spelar framför allt till dans. De spelar polskor och gammaldans med ett medryckande ös och är en flitigt utnyttjad dansorkester. Gruppens medlemmar är fast förankrade i folkmusiken och dansen vilket återspeglas i låtarna. Företrädesvis spelas östgötsk folkmusik, men även låtar från Dalarna, Jämtland, Värmland och Uppland, samt låtar komponerade av gruppens medlemmar. Klintetten har genom åren uppträtt i olika konstellationer av instrument (fioler, dragspel, nyckelharpa, cittra och bas) och dansare. Sedan några år är nästa generation musiker och dansare med i gruppen.
I kvällens musik- och dansföreställning inspirerar Klintetten med en stor dansvariation med grund i våra folkliga danser. Samhörigheten med musiken går som en röd tråd och det blir både traditionell såväl som nykomponerad musik. Det blir en föreställning med dans- och musikglädje på hög nivå!
________
Anmäler dig till kurserna gör du genom att skicka ett mail till linkopingsstamman@gmail.com. Antalet platser är begränsade, så anmäl dig i förväg för att säkra din plats på kursen. Kostnad är 150 kr per kurs.